Přeskočit na obsah
Domů » Magazín o alkoholu » Co je korejské rýžové víno Makgeolli/Makkoli?

Co je korejské rýžové víno Makgeolli/Makkoli?

Makkoli, také známé jako makgeolli, je nefiltrované korejské rýžové víno se zakaleným mléčným vzhledem. Nízkoalkoholické víno je perlivé (jemně perlivé) a má sladkokyselý chuťový profil. Je to jeden z nejstarších alkoholických nápojů v Koreji, dlouho považovaný za farmářský nápoj a je obvykle velmi cenově dostupný. Vzhledem ke svým přírodním probiotikům má makkoli omezenou trvanlivost. V Koreji je často k dispozici jako točené a podává se v malých miskách.

Rychlá fakta o Makkoli

  • Oblasti:  Korea
  • Původ:  Korea
  • Sladkost:  Lehce nasládlá až sladká
  • Barva:  Mléčně bílá
  • ABV:  6–8 % 
  • Další jména: Makgeolli, nongju

Makkoli vs. Soju

Zatímco makkoli na západních trzích ještě nedosáhla svého pokroku, soju se stalo oblíbeným nápojem v korejských restauracích a barech po celém světě. Je široce dostupné v obchodech s alkoholem, a přestože je to další tradiční korejské rýžové víno, je velmi odlišné. Soju má vyšší obsah alkoholu, obvykle přes 15%, a je filtrován pro čirý, lehký, ale ostřejší nápoj. Postrádá krémovou texturu a přírodní probiotika makkoli a má delší trvanlivost. Oba chutnají skvěle ve spojení s korejským jídlem, ale soju nezklidní koření jako makkoli.

Makkoli

Chuťový profil Makkoli

Makkoli nebo makgeolli jsou typicky jemně sladké, ale některé levnější verze mohou být obzvláště sladké díky přidanému cukru nebo aspartamu. Protože je nefiltrovaný, je lehce kyselý, podobně jako jogurt . Většina lahví makkoli je jemně perlivá, díky čemuž je nápoj šumivý. Nos může obsahovat sladkou rýži a jogurt a husté víno má mléčný, krémový pocit v ústech. Má nízkou až střední kyselost díky přirozené fermentaci a neobsahuje třísloviny, protože se nevyrábí z hroznů.

Výroba vína a regiony

Makkoli je rýžové víno , což znamená, že se vyrábí primárně z rýže, nikoli z hroznů. Jde o tradiční korejský nápoj pocházející ze 7. století a historicky jde o levný nápoj chudých. V poslední době se stala populární v korejských barech s různými značkami makkoli podávaných na čepu.

Makkoli se vyrábí s použitím vařené sladké rýže a nuruku , suchého fermentovaného obilného koláče, který funguje jako předkrm a podporuje růst plísní, které produkují cukry, které zase produkují alkohol. Kromě rýže lze pro různé vlastnosti použít i jiná zrna, jako je pšenice nebo ječmen. Směs se nechá asi týden kvasit v hliněných nádobách. Korea produkuje drtivou většinu makkoli, několik japonských rýžových vinařů vyrábí svou vlastní verzi.

Protože je makkoli nefiltrovaná a přirozeně fermentovaná, je nejlepší ji vypit do týdne až dvou od výroby. Během několika měsíců se změní na rýžový ocet . Mnoho plastových lahví makkoli dostupných ve státech je pasterizovaných, což prodlužuje jejich trvanlivost, ale zabíjí mnoho bakterií, které mu dodávají jeho charakteristickou chuť.

Jídlo párování

Makkoli se nejlépe hodí ke sladko-kořeně-kyselým-slaným korejským jídlům a může pomoci snížit účinky kořeněných jídel. Podávejte vychlazené k pikantním jídlům kimchi, jako je Kimchichigae nebo kimchi smažená rýže , nebo si to dejte se zábavnou večeří z korejského bůčku ( bosam ). Protože je jemně perlivý, podávaný za studena a s nízkým obsahem alkoholu, je ideálním denním i letním nápojem.

Makkoli se tradičně podává nalité do malých misek podobných polévce. To umožňuje pijákovi zamíchat kalné rýžové víno a zabránit tomu, aby sediment klesal ke dnu. Pokud nemáte k dispozici malé misky, podávejte v krátkých sklenicích. Dá se použít i do míchaných nápojů .