Přeskočit na obsah
Domů » Magazín o alkoholu » Co je slivovice a jak se vyrábí?

Co je slivovice a jak se vyrábí?

Slivovice, pálenka, rakija ze švestek… říkejte tomu, jak chcete, ale faktem je, že jde o jedinečný nápoj, který nikoho nenechá lhostejným. Slivovice pochází ze Srbska, kde je oficiálním národním nápojem, ale je také celosvětově uznávanou značkou, která je stále populárnější.

Vyrábí se ze speciální odrůdy švestek, které byly předtím fermentovány. Slivovice je nápoj, který k tomu, aby o něj lidé měli zájem, nemusí mít dobře utajovaný recept ani nějakou formu tajemna. Je to nápoj, který je ztělesněním tradice, rodinných hodnot a především přátelství. Sbližuje lidi a posiluje vztahy.

Když zkoušíte nové lihoviny, chcete předem vědět, co pijete. Pokud je slivovice další na vašem seznamu, budete se muset dozvědět více o jejím původu, způsobu, jakým se vyrábí, a jak rozlišit dobré věci od nekvalitních odřezků. Zde je vše, co potřebujete vědět o tomto nesmírně chutném, ale divokém tvrdém alkoholu.

Co je slivovice

Slivovice je oblíbený nápoj po celé východní Evropě, ale především na Balkáně. Srbsko ho dokonce prohlásilo za svůj národní nápoj a chránilo jméno a značku. Ale nejsou to jen Východoevropané, které to baví. Mnoho institucí uznalo kvalitu tohoto úžasného nápoje a při mnoha příležitostech jej odměnilo.

Konzumuje se většinou jako předkrm, ale někteří milují otevřít láhev ve chvílích oslav nebo sebereflexe, když sklenka tvrdého alkoholu může spláchnout smutek. Mějte na paměti, že to není nápoj pro slabé srdce, protože obsahuje poměrně velké procento alkoholu (38-50 %).

Kromě několika nových technik, které byly implementovány v průběhu desetiletí, zůstává proces tvorby používaný k výrobě tohoto alkoholu s příchutí švestky stejný. Na výrobu slivovice můžete použít téměř jakýkoli druh švestky, vyniká však jedna konkrétní odrůda. Tato odrůda se pěstuje převážně v západním a středním Srbsku, takže je poněkud vzácná, ale dává bezesporu nejkvalitnější slivovici.

Dobrým znakem kvality je aromatická vůně a žlutá barva, i když, když se zeptáte opravdových znalců této silné lihoviny, řeknou vám, že domácí bude vždy lepší než slivovice z obchodu. Ať už ochutnáte cokoli, buďte opatrní, když si dáte první doušek, protože vás to může rozhodně zaskočit, pokud na to nejste připraveni. Jakmile si na to však zvyknete, nic takového už opravdu neexistuje. Ne každá slivovice je na pití. Existuje celá řada investiční slivovice, která se kupuje právě kvůli investici a následnému zhodnocení.

Jak vyrobit slivovici

Pokud vás zajímá, jak se tato slivovice vyrábí, nebo si chcete zkusit proces vytvořit doma, zde je základní recept na slivovici pro případ, že máte kotlík jen tak položený na dvorku.

Budete potřebovat spoustu zralých švestek, které je třeba rozmačkat a uložit do plastových sudů, aby kvasily. Pokud spěcháte, přidejte trochu cukru, abyste proces urychlili. Asi po 3 týdnech by měla být vaše džemová směs hotová — promíchejte a vhoďte do kotlíku spolu se 3 až 4 litry vody. Ujistěte se, že kotel je opravdu horký, dokud se nezačne vařit.

Jakmile se začne vařit, snižte plamen a nechte vařit. Měli byste skončit s něčím, co se nazývá „měkká rakija“. Umyjte kotlík, vezměte měkkou rakiju a vložte ji zpět se stejným množstvím vody. Tekutina, se kterou skončíte, by měla být skladována nejlépe v dubových sudech. Čím déle bude odpočívat, tím lépe bude chutnat.

A tady to máte, to je v kostce slivovice. Pokud to chcete vyzkoušet, ale nechcete se obtěžovat nákupem v místním obchodě s alkoholem nebo si ho vyrobit sami, podívejte se na náš článek, ve kterém vám přestavíme nejlepší slivovice a nebo na web Znackovyalkohol.cz kde máme obrovský sortiment prodávané slivovice na českém trhu.