Přeskočit na obsah
Domů » Magazín o alkoholu » Jak se vyrábí vodka

Jak se vyrábí vodka

Vodka je jednou z nejzákladnějších neutrálních lihovin a klíčovou složkou mnoha klasických koktejlů. Zatímco vodka se vyrábí po celém světě, lihovina je stále úzce spjata s lihovary v zemích „vodky pásu“. Sem patří Rusko, Polsko, Švédsko a Finsko.

Co je vodka?

Vodka je destilovaný likér, který je tradičně bezbarvý a bez chuti a to buď čistý (zcela sám o sobě), nebo jako základní lihovina mnoha koktejlů. Jsou to především Martini, Bloody Mary a Cosmopolitan. Zatímco původ vodky je nejistý, někteří historici se domnívají, že destilovaná lihovina vznikla pro léčebné účely ve východní Evropě. Ať už ruské nebo polské – v patnáctém století.

Tradiční vodka

Tradiční vodka se vyrábí ze dvou surovin: vody a etanolu z fermentace obilných zrn (jako je pšenice, čirok nebo žito). Mnoho značek vodky používá jiné základní ingredience (jako jsou brambory a cukrová řepa) a přísady (jako rostlinné látky a koření), aby dosáhly výrazného charakteru svého likéru. Po fermentaci a destilaci prochází vodka procesem filtrace a rafinace, aby se odstranily nečistoty a dosáhlo se hladkého pocitu v ústech.

Z čeho se vyrábí vodka?

Láhev vodky je jedním z nejjednodušších likérů vyrobených z několika ingrediencí:

  • Fermentovatelný základ : Většina výroby alkoholu začíná zemědělským produktem, který projde fermentačním procesem. Bramborová vodka je často považována za nejtradičnější recept na likér, ale nejběžnějšími surovinami pro vodku jsou směsi obilných zrn – například pšenice, čirok nebo žito. Po fermentaci tento základ produkuje etanol, který výrobci vodky prosejou z pevné směsi a ponechají jim čistý tekutý alkohol.
  • Voda : Po procesu destilace výrobci vodky přidávají do produktu vodu, aby dosáhli požadovaného objemu alkoholu. Aby se alkoholický nápoj ve Spojených státech klasifikovat jako vodka, musí mít nejméně 40 procent objemu alkoholu (ABV); v Evropské unii musí mít vodka minimálně 37,5 procenta objemu.
  • Volitelné přísady : Zatímco tradiční vodka nemá příchuť, tak některé značky přidávají během, nebo po destilaci, rostlinné látky. Koření nebo dochucovadla, aby se dosáhlo výraznějšího charakteru.

Jak se vyrábí vodka

Většina výrobců vodky se při výrobě vodky řídí několika základními kroky:

  1. Smíchání základních ingrediencí – Aby vyrobili fermentovatelný základ, výrobci vodky smíchají zrna – jako je pšeničný slad, kukuřičné vločky nebo žito – s vodou a kvasnicemi. Poté směs zahřejí a promíchávají (někdy nazývanou „vodka kaše“), aby se ujistili, že se dobře spojila a připravena k fermentaci.
  2. Kvašený základ – Výrobci vodky pak skladují svou základní směs po určitou dobu – často mezi jedním až dvěma týdny – aby směs plně fermentovala. Tento fermentační krok je, když se sloučeniny začnou rozkládat a produkovat jednoduchý přírodní alkohol nazývaný ethanol nebo ethylalkohol.
  3. Směs se přecedí – Jakmile se fermetace dokončí, výrobci vodky scedí kapalinu z fermentovaných pevných látek. Zlikvidují pevné látky a použijí kapalinu (etanol) k výrobě vodky.
  4. Destilace –  Destilace je proces, který čistí kapalinu zahříváním a odpařováním, poté sbírá páru, když znovu kondenzuje na kapalinu. Výsledná kapalina se považuje za čistší (protože při odpařování zanechává mnoho nečistot) a alkoholičtější. Všichni výrobci vodky používají k destilaci různé přístupy – někteří mohou destilovat pouze jednou nebo dvakrát. Zatímco jiní mohou vyžadovat destilaci a opakovanou destilaci mnohokrát, aby byl výsledek čistší. Pokud vyrábějí ochucenou vodku, mohou se také rozhodnout přidávat rostlinné látky během destilace. Někteří namáčejí své rostlinné látky v etanolu před nebo mezi destilacemi, zatímco jiní přidávají rostlinné látky během destilace, pomocí speciálního destilačního zařízení.
  5. Roztřídění produktu – Tekutina, kterou mají výrobci vodky po destilaci, není úplně stejná – stejně jako se destiluje etanol, výsledná kapalina se mění. Prvních 35 procent destilace vede k ethanolovému produktu, který obsahuje metanol nebo aceton. Ten může být vysoce těkavý nebo toxický – nádoby s touto kapalinou se nazývají „předstřely“ a „hlavy“ a destilátoři je obvykle vyhazují. Následujících 30 procent obsahuje „srdíčka“, což jsou nejlepší produkty. Posledních 35 procent jsou „ocasy“, které jsou nečisté, ale lze je uchovat a znovu destilovat pro trochu více produktů.
  6. Filtrace – Vzhledem k tomu, že tradiční vodky jsou bez chuti, mnoho výrobců vodek přidá na své výrobní lince další krok – filtraci. Jakmile identifikují srdce svého destilátu, projde tento produkt přes velký filtrační systém (obvykle s dřevěným uhlím nebo uhlíkem), aby zajistili, že konečný produkt bude mít skvělý a čistý pocit v ústech.
  7. Zředění – Jakmile mají destilátoři svůj vydestilovaný produkt, naředí vodku na požadovaný obsah alkoholu. Testováním alkoholu podle objemu (ABV) a postupným přidáváním vody.
  8. Lahvování  – Posledním krokem je proces plnění do lahví, při kterém výrobci vodky přidávají konečný produkt do označených lahví.

V tomto článku jsme Vám tedy vysvětlili, jak se dělá ta nejlepší vodka. Teď už si vyberte tu správnou pro Vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.