Přeskočit na obsah
Domů » Magazín o alkoholu » Jak se vyrábí tequila

Jak se vyrábí tequila

Už jsme tu měli článek, ve kterém jsme Vám popisovali jaká je nejlepší tequila. Dnes se podíváme na to, jak se vyrábí.

Tequila je destilát z agáve s jedinečnou chutí a výjimečným kouzlem. Modrá agáve Weber se jako jediná používá ve všech tequilách a lahve označené pečetí „100% Weber Blue Agave“ jsou nejčistší likéry. Tequila se obvykle pije samotná, ale i míchaná v koktejlech, jako je slavná margarita, pikantní paloma nebo pikantní sangrita.

Díky náročnému výrobnímu procesu si zaslouží velký respekt.

Aby byla tequila tequila, musí být vyrobena v jedné z pěti oblastí v Mexiku: Michoacan, Tamaulipas, Guanajuanto, Nayarit a Jalisco. Pole agáve jsou všude, a když je čas na sklizeň, dělníci vytahují ze země obří ostnatý ananas. To je piña – srdce rostliny tequily.

Zeměpisný původ je to, co odlišuje tento alkohol od všech ostatních agávových likérů vyráběných po celém světě. Každá značka, která si přeje být prodávána pod tímto názvem, musí být dodržovány a splněny normy.

Rostlina agáve

Rostlina agáve je nejzajímavější částí procesu výroby tequily. Agáve není kaktus, ale rostlina z čeledi liliovitých. Dlouhé klasy vyrůstají v růžicích nad zemí. Podzemí je srdcem rostliny neboli piña, části, kterou dělníci hledají. Po extrakci se tato velká, bílá hlíza peče a lisuje v lihovaru.

Agáve může dosáhnout výšky 1,5-2 m a má podobné rozpětí. Zraje od 7 do 10 let. Většina citrusů je odstraněna, takže rostlina může soustředit svou energii na produkci nejvyšší možné koncentrace cukru v piña.

Pečení agáve

Jakmile jsou srdce agáve shromážděna zpět do palírny, začíná proces výroby tequily.

Prvním krokem v tomto procesu je upečení agáve . Výrobci používají jeden ze dvou typů pecí: hliněné / cihlové nebo nerezové.

Hliněnou cihlovou pec používá mnoho oblíbených dávkovačů tequily.

V moderních palírnách se místo nich používají nerezové autoklávy, které dokážou upéct obrovské množství agáve najednou. V obou troubách, když je proces pečení dokončen, piña ztmavne a vypadá jako karamelizovaný med.

Extrakce šťávy

Dalším krokem je vyluhování sladkých šťáv, které jsou v upečeném agáve. Jako každý jiný krok v procesu, tequilové palírny používají různé metody.

Ve většině případů mechanické drtiče oddělují vlákna agáve, což umožňuje sbírat sladkou šťávu nebo její většinu pro fermentaci.

Několik palíren tequily se rozhodlo to udělat staromódním způsobem, s tahona, velkým kolem často vyrobeným ze sopečné horniny, které se převaluje přes kamennou jámu, drtí agáve a získává šťávu. Vzhledem k tomu, že jde o časově velmi náročný proces, používá jej stále jen několik palíren tequily.

Fermentace šťávy

Ve fermentační komoře je výrobní proces stejný jako při výrobě jiných alkoholických nápojů. Sladký mošt se přidává do kvasných kádí s vodou a kvasnicemi. Kvasinky při kvašení změní cukr ze zředěného moštu na alkohol.

Proces obvykle trvá 2-5 dní, i když některé palírny tuto dobu prodlužují, aby vytvořily silnější tequilu.

V lihovaru

V palírně se z tequily stane tequila. Zkvašený mošt má 4-10% alkoholu a cílem je destilovat na koncentraci cca 55%. To se obvykle provádí dvěma destilacemi, ale mnoho destilátorů obvykle získá účinnost 40 % ABV – po třech nebo čtyřech destilacích.

Většina tequil stárne v použitých sudech, často z produkce bourbonu, kde je lze použít pouze jednou. Používají se také v sudech z bílého nebo francouzského dubu a sherry. Každá dodává hotové tequile jiný tón a je pečlivě vybírána palírnou.

Klasifikace tequily

Dvě základní klasifikace tequily:

100% Agave : Tequila vyrobená výhradně z Weber modré agáve bez dalších přísad. Většina tequil prodávaných dnes na trhu spadá do této klasifikace a na etiketě musí obsahovat alespoň slova „100% Agave“.

Tequila : S moštem z modrého agáve Weber lze před fermentací smíchat další cukry a posilující přísady, avšak 51 % cukrů musí pocházet z modré agáve Weber. Tyto tequily lze tónovat do zlatavého odstínu.

Kde koupit tequilu?

Tequilu můžete zakoupit téměř ve všech eshopech s alkoholem. My bychom Vám rádi doporučili nákup v internetovém obchodě Alkohol.cz a Bestdrink.cz

V jakém eshopu kupujete tequilu Vy? Podělte se o Vaše zkušenosti v komentářích 🙂